Bästa tipsen för igenkläggade höfter
– så återfår du rörelsefriheten!
Hej!
Känner du dig stel och stram runt höfterna? För många är stela och "igenkleggade höfter" ett resultat av stillasittande eller ensidig träning (t ex löpning) och det kan påverka både vardagsrörelser och prestationsförmåga. Höftens rörlighet är avgörande för hela kroppens balans och styrka, så om vi inte tar hand om den kan det leda till begränsningar och smärta.
Men det finns lösningar! Här tittar vi närmare på vad som orsakar "kleggade" höfter, vem som drabbas och varför träning av höfternas utåtrotation kan vara nyckeln till att röra sig smidigare och starkare igen.
Att höfterna "kläggat igen" handlar om en känsla av stelhet och begränsad rörelsefrihet, ofta kombinerad med stramhet i muskler och leder. Höften, som är en av kroppens mest mångsidiga leder, förlorar sin smidighet när vi försummar att röra den på olika sätt. Resultatet blir en tung och seg känsla, ungefär som om höfterna inte är ordentligt smorda. Det här påverkar allt från vardagliga rörelser som att resa sig från en stol till t ex löpning om man sysslar med det.
Vår livsstil är en stor anledning till stelhet i höfterna. Att sitta länge, exempelvis vid ett skrivbord eller i soffan, gör att höftböjarna och sätesmusklerna förkortas och blir svaga. Samtidigt glömmer vi ofta att träna höfterna på alla de sätt som de behöver – som utåtrotation, vilket är en rörelse vi sällan använder naturligt i vardagen. Även om du är aktiv, som löpare eller träningsfantast, kan stelhet uppstå om din träning är ensidig. Höfterna är beroende av både rörlighet och styrka och utan rätt balans riskerar de att bli stela och ineffektiva.
De flesta kan drabbas av stela höfter, men vissa grupper är särskilt utsatta. Personer som har ett stillasittande arbete eller livsstil löper stor risk, eftersom höfterna spenderar mycket tid i samma, inaktiva position. Även aktiva personer, som löpare eller idrottare, kan känna av problemen. Trots att de rör sig mycket, tenderar ensidig träning att försumma höftens utåtrotation, vilket är avgörande för ett balanserat rörelsemönster.
Höftens utåtrotation är avgörande för att röra sig smidigt och skadefritt. När vi tränar utåtrotatorerna – de muskler som gör att benen kan vridas utåt – stabiliserar vi inte bara höfterna, utan också knän och ländrygg. Utan tillräcklig styrka och rörlighet i denna rörelse riskerar vi att andra delar av kroppen kompenserar, vilket kan leda till överbelastning och skador.
Att träna utåtrotation ger dig:
En starkare och stabilare löpstil, där knäna hålls på rätt plats.
Bättre hållning och rörelsefrihet i vardagen.
Minskad risk för överbelastning i höfter, knän och ländrygg.
Här är avslutningsvis ett gäng favoritövningar för att lossa upp igenkläggade höfter baserade på 15 års egen löpträning och coachning av tusentals andra löpare. Kombinera gärna med höftstärkande övningar för ett komplett höftpass. Håll tillgodo och berätta gärna vad du tyckte om övningarna sen!
Sitt på en stol med båda fötterna i golvet och knäna i 90 graders vinkel. Lyft ena foten och rotera underbenet utåt, håll resten av kroppen stilla. Återgå till startposition och upprepa 10 gånger per sida.
Ligg på rygg med knäna böjda och fötterna i golvet. Låt knäna rulla långsamt åt ena sidan medan överkroppen hålls stilla. Återgå till mitten och rulla åt andra sidan. Upprepa 8–10 gånger.
Placera ena fotleden över motsatt knä. Håll ryggen rak. Pressa sedan försiktigt det böjda knät neråt med handen för att öka utåtrotationen i höften. Här kommer du verkligen åt djupt liggande rumpmuskler.
Ligg på rygg med knäna i 90 graders vinkel. Placera ett kvastskaft under ena benets vad och längs med underbenet. Håll kvastskaftets ena ände och använd det för att försiktigt trycka ut underbenet åt sidan. Håll i några sekunder och återgå långsamt. Upprepa 8–10 gånger per sida.
Placera en foamroller/kudde etc mellan knäna och kläm försiktigt ihop den för att hålla den på plats. Håll knäna och låren stilla genom att lätt klämma foamrollern och låt endast fötterna rotera. Vrid fötterna så att tårna pekar utåt. Vrid sedan fötterna så att tårna pekar inåt. Gör rörelsen långsamt och kontrollerat, med 10–15 repetitioner åt varje håll.
Till sist: Det är viktigt att utföra varje övning med korrekt teknik för att undvika skador och få bästa möjliga effekt. Om du är osäker på hur du ska göra en övning kan det vara bra att be om hjälp från en personlig tränare, fysioterapeut etc. Lycka till med höftstärkandet!
Är du trött på stelhet och smärta i höfterna som begränsar din vardag och träning? Då är mitt nya upplägg perfekt för dig! Med enkla, effektiva övningar som stärker din höftmuskulatur och förbättrar din rörlighet, hjälper jag dig att förebygga och lindra besvär i höfterna – oavsett om det handlar om överbelastning, svagheter eller obalanser. Det här är din chans att få en starkare, stabilare kropp och minska risken för framtida skador. Din resa mot smidigare höfter börjar här – för endast 62 kronor i veckan! Och passen är utformade så att du kan göra dem var som helst.
Börja redan nu så kan du starta 2025 med väloljade salsahöfter! Har du friskvårdsbidrag kvar att använda så kan du få ut digitalt kvitto ur min app som du kan ge din arbetsgivare, eller klicka hem programmet i Epassi (sök på ”Petra Månström”).
© 2024 - All Rights Reserved I Privacy policy